Tuesday in the dark room

Skrivet: 2011-09-27 | 22:41:00

Igår fotade vi för fulla rullar! Fast.. våran filmrulle vart ju då inte riktigt full! Tänkte bertätta lite vad vi gör när negativen kommit ut som en lång remsa ur maskinen vi har!
1. Vi börjar med att välja vilken bild man vill framkalla, vilken som ser mest intressant ut! Bilderna ligger 6 och 6 i en liten plastficka. Plastfickan tar vi in i mörkerrummet, och framkallar en karta över alla små bilder från negativen.

2. Vi tjeckar lite extra på den bilden vi tror att vi vill framkalla genom en lupp. Då ser man ganska enkelt vart skärpan ligger, man ser ju bilden i större format.


3. Titta liite mera! Och lite mera! Och sen ännu lite till! Snart dags att gå in i mörkerrummet och fixa en stor bild! Alltid kul att kolla på andras också, se vad dom har gjort liksom! På bilden ser ni Jesper och Michaela.

4. Nu kommer man till det lilla men pillriga momentet när man ska ställa in skälva ramen. Det kommer bli en vit ram på slutgiltiga bilden då man lägger fotopappret under metallramen som ni ser Joella och Karolin håller på och fixar med. Självklart vill man ju ha en sån jämn ram som möjligt och inte för tjock/tunn. (I bakgrunden ser man förövrigt slussen in till mörkerrummet.. skitläskig sak! Man blir alltid rädd om nån står på andra sidan där i det röd/svarta mörkret!!)

5. Nu går man igenom slussen och hämtar en liten fyrkantig sak som jag inte kan namnet på, tar ut en negativ remsa som innehåller bilden man ska framkalla, lägger den så den får plats i den lilla fytkanten i mitten och går in i mörkerrummet igen. Det är nu allt händer...

... Så vad händer egentligen där inne i det mörka rummet? Jaa, alltså med bilder kan jag ju inte visa er, det är på tok för mycket ljus från kameran som kan göra fotopapperna svarta.. och det är ju inte så kul! Kort och gott: Man tänder en lampa som lyser egenom negativet och ner på det ljuskänsliga fotopappret i ett antal sekunder, sen lägger man i pappret i bad nr1 där den ligger i en minut. Det är i första badet där magin sker! Sakta men säkert kommer bilden fram från pappret. Sen går man vidare till bad 2 och 3 osv. Lång process för en bild kan jag lova! Tro nu inte att man bara använder ett fotopapper till en bild.. mååånga blir failade, för ljua eller för mörka, fel på ramen eller fel på kontrasten. Men till slut så får man som man vill ha det! Bilderna går igenom en tork, lite som när man manglar kläder om nån vet hur man gör det!

6. Nu är det fritt fram att gå igenom slussen ut i det bländande ljuset med bilderna. Nån som vill se mina resultat bilder? :)


Nicolai
2011-09-29 | 13:39:05

Fan vad coolt! vill också kunna :P själv lämnar jag in de få bilder jag tar på expert XDD


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: